hopleaf-new-dawn

Carlsberg Laboratorium

Når videnskab bliver til bryggerkunst

Hos Carlsberg mener vi, at det kræver fuld fokus på hele processen at lave verdens nok bedste øl – lige fra forskningslaboratoriet og til øllet tappes over hele kloden. Teamet på Carlsberg Laboratorium i København eksperimenterer med nye dyrkningsmetoder af bygmalt og humle, ved at finde alternative veje til at reducere vandforbruget i produktionsprocessen og ved at opfinde nye måder at holde øllen frisk.

Inspireret af den franske videnskabsmand Pasteur begyndte Carlsberg nemlig at brygge øl på en ny måde baseret på videnskaben. Brygger J.C. Jacobsen gentænkte ølbrygningen fuldstændigt og brugte derfor videnskaben til at lære mere om de fire naturlige ingredienser i Carlsbergs øl: vand, humle, bygmalt og gær. Han grundlagde i 1875 Carlsberg Laboratorium for at forske i brygnings- og fermenteringsprocesserne. Siden dengang har Carlsberg Laboratoriet været en nøglespiller – ikke bare for ølbrygningen – men også på grund af dets vigtige opdagelser omkring proteiners kemi, især om proteolytiske enzymer og proteiners dynamiske struktur.

hand3.jpg

Gær

Saccharomyces carlsbergensis revolutionerede alt.

Danmark er ikke kendt for mange revolutioner, men engang skete der faktisk en mindre revolution på Carlsberg, som gav genlyd blandt alverdens brygmestre. Carlsberg Laboratorium gjorde den banebrydende opdagelse, at ølgæren kunne rendyrkes, så øl af høj kvalitet kunne brygges hver evig eneste gang. Før denne opdagelse var ølbrygning en uforudsigelig proces, der ofte resulterede i udrikkeligt øl på grund af et fænomen, der kaldes ølsyge. Carlsberg Laboratorium gav gæren og metoden navnet: Saccharomyces carlsbergensis.

Stolt delte brygger J.C. Jacobsen derefter metoden med hele verden – helt gratis. Således kunne konkurrenterne brygge pilsnerøl af højere kvalitet og dermed forbedre ølkvaliteten globalt. Derfor kaldes Carlsberg ude i verden for den moderne kvalitetsøls fader.

science2.jpg

pH-værdi

Kan man måle kvalitet? Probably.

Selvom Carlsberg udelukkende er brygget af naturlige råvarer, har videnskab altid spillet en central rolle i brygningsprocessen. I 1909 blev pH-skalaen opfundet på Carlsberg for at sikre øllets kvalitet. I ægte open-source ånd delte Carlsberg metoden med resten af verden, og i dag er pH-skalaen internationalt anerkendt og bruges på mange andre områder. Utroligt, hvad der kan komme ud af at brygge øl igennem mere end 170 år.

ph2.jpg