hopleaf-new-dawn

J.C. Jacobsen

En legendarisk dansker

En legendarisk dansker

JC Jacobsen, født i 1811, bryggede sin første pilsner i sin kælder. I 1847 etablerede han sit første mikrobryggeri i København. Han var en tilhænger af videnskab, og delte flittigt sin viden med andre bryggere. Han elskede og støttede musik og kunst, og han var stærkt involveret i politik og i det danske samfund. En stolt dansker, som elskede sit land.

carlsberg-heritage-probably_the_first_hipster_1440x720.jpg

Hvem er Carlsberg?

Nå, nu ved du det. Carlsberg var ikke navnet på vores grundlægger, men navnet på hans bryggeri. Han opkaldte bryggeriet efter sin søn, Carl, og Valby ”bjerg”, hvor bryggeriet blev bygget. Den dag i dag bestiger vi stadig bjerget på vores cykler.

carlsberg-heritage-so_who_is_carlsberg_1440x720.jpg

Videnskaben får høj prioritet

JC Jacobsens etablering af Carlsberg Laboratorium i 1875 markerede Carlsberg som værende verdens første store industrivirksomhed, der investerede kraftigt i forskning og innovation. Endnu mere revolutionerende var, at det som blev opdaget på laboratoriet blev delt frit med hele bryggeribranchen. Det samme gjaldt for gær, der blev udsendt fra gærtårnet på Carlsberg indtil 1988. Som JC plejede at sige: ”der er ikke noget at frygte fra sine konkurrenter, når du brygger ”probably the best beer in the world””.

carlsberg-heritage-open_source_ante_litteram_1920x1080.jpg

God øl skal være tilgængelig for alle

JC’s mantra var at lave fremragende øl "uden at bekymre sig om at opnå øjeblikkelig profit." Han kom ofte i problemer med andre bryggerier, da de klagede over, at han holdt sine priser så lave, at han ødelagde markedet. JC ville svare, at det var hans opgave at brygge "samt gøre det så billigt som muligt", ydermere tilføjede han, at "han ville blive ved med at gøre dette, også selvom han ikke tjente nogle penge”. JC som statsminister!

carlsberg-heritage-good_beer_affordable_to_all_2880x1440.jpg

Den første brainstorming i historien

Hver fredag holdt JC åben fest i sit hus. Videnskabsfolk, kunstnere, forfattere, skuespillere og musikere ville her sidde omkring Jacobsens bord og dele en ni-retters middag samt en masse ideer. Det var sandsynligvis til en af disse middage, i 1876, at bryggeren fik ideen om at etablere Carlsbergfondet, som ville lede Carlsberg Laboratorium. Den dag i dag støtter fonden stadig videnskab og forskning.

carlsberg-heritage-probably_the_first_brainstorming_in_history_1440x720.jpg

Den største fan af Danmark

JC var meget glad for sit land. På trods af at han havde utrolig travlt med bryggeriet, var han aktivt involveret i politik, en velgører i det danske samfund samt bidrog økonomisk til nationale monumenter og museer. Nogle gange var han så involveret, at han endte med selv at tegne byggeplanerne. Måske ikke den klient, som en arkitekt drømte om, men helt sikkert en stor mæcen.

carlsberg-heritage-building_the_country_1440x720.jpg

Øl-nørder bliver forenet

Gennem hele sit liv besøgte JC mange bryggerier rundt omkring i Europa. Dette gav mulighed for en løbende udveksling af viden og teknologi, hvilket resulterede i løbende forbedringer på det danske bryggeri. For eksempel i 1879 installerede Carlsberg den første kølemaskine i Danmark, som tillod bundgæring ved lave temperaturer. Sandsynligvis en af de mange ”firsts” i vores historie

carlsberg-heritage-united_we_are_stronger_1440x720.jpg

Og vinderen er...

På en udstilling i Wien i 1873, blev JC Jacobsen tildelt den prestigefyldte Progress medalje for brygning. Han gentog sin succes i 1878 på World Trade Exhibition i Paris, hvor han vandt Grand Prix.

bottle-top_1440x720-1-centered_transparent.png

En barsk far

JC var en meget krævende far og forkælede aldrig sin søn. Carl voksede også op til at være en stor brygger, men han havde ideer af hans egne. Som man siger: for mange kokke fordærver maden - undskyld, øl. Far og søn blev hurtigt voldsomme konkurrenter. På grund af deres uoverensstemmelser, gav JC ikke bryggeriet til sin søn, men forlod det i stedet for i hænderne på Carlsbergfondet. De to forenes i 1887 lige før JC død.

carlsberg-heritage-probably_the_toughest_dad_1440x720.jpg
}