hopleaf-new-dawn

Carl Jacobsen

Et liv for øl og skønhed

Nok det første udvekslingsophold

I dag er det almindeligt for studerende at tage på udvekslingsophold i udlandet. Dette var ikke tilfældet, da Carl var ung, men Jacobsen ”senior” var, som sædvanlig, forud for sin tid og ønskede, at Carl blev uddannet rundt omkring i Europa. Carl tilbragte fire år i Frankrig, Tyskland, Østrig og Skotland, hvor han blev bekendt med top-fermenteret britiske øl. Han kom hjem med de to skatte i sit liv: en stor viden om øl og sin brud, Ottilia.

carlsberg-heritage-probably_the_first_student_exchange_programme_1440x720.jpg

Uoverensstemmelser i brygningen

Da Carl vendte tilbage i 1871 gav JC ham det nye annex bryggeri, som han fik lov til at leje sig ind på. JC’s plan var, at Carl ville brygge Ale og Porter, og derved kunne JC have Pilsner for sig selv. Desværre gik den nye form for øl ikke specielt godt, så Carl besluttede at brygge Pilsner og derved konkurrerer med sin far. Det gik heller ikke specielt godt.

carlsberg-heritage-brewing_disagreements_RIGHT_1440x720.jpg

Nok en af de første konflikter om varemærkerettigheder

Efter nedfaldet med sin far, oprettede Carl sit eget bryggeri. Året var 1882, og han kaldte det Ny Carlsberg. På dette tidspunkt var de to Jacobsen mænd uenige om alt fra Carls ekspansionsplaner til navnet på bryggeriet. JC ønskede ikke, at Carl brugte det samme navn og tog ham for retten. Carl vandt slaget. JC havde mødt sin overmand.

carlsberg-heritage-probably_one_of_the_first_trademark_rights_dispute_1440x720.jpg

Brygning som kunst

Det nye bryggeri blev en succes. Carl kombinerede sin uddannelse i udlandet, sin erfaring fra det første bryggeri samt sine forbindelser til stort set alle bryggerier i Europa, til at bygge det nye bryggeri. Han ansatte arkitekten Vilhelm Dahlerup og murermester P. S. Beckmann til at opbygge den nye skorsten til sin fabrik. Denne nye konstruktion er ikke som en almindelig industriskorsten. På skorstenes 56 meter højde er der motiver af egyptiske lotusblomster og gargoilere tilsvarende til dem på Notre-Dame i Paris. Skorstenen bliver i dag anset som en af de ti mest kreative skorstene i verden. Carlsbeg havde nået nye højder.

carlsberg-heritage-a_beautiful_success_1440x720.jpeg

Magten ved skønhed

Carl voksede op omgivet af kunst og startede sin egen samling meget tidligt i sit liv. Han mente at: "kunst skal ikke kun være i den rige mands besiddelse. Det skal være lige så tilgængeligt for den almindelige mand, så han også kan mærke kraften i dens skønhed”. Han etablerede adskillige fonde til støtte for kunst, åbnede sin private samling til offentligheden og til sidst, i 1882, grundlagde han Ny Carlsberg Glyptotek i København. Du kender sikkert statuen af ​​Den Lille Havfrue? Nå, det er bare en af mange gaver fra Carl til sin elskede by. Som hans far havde etableret Carlsbergfondet for at støtte videnskaben, etablerede Carl Ny Carlsbergfondet til at støtte kunst. Far og søn havde sandsynligvis mere til fælles, end de nogensinde ville have indrømmet…

carlsberg-heritage-following_in_his_fathers_footsteps_1440x720.jpg

Fødslen af et ikon

Det berømte Carlsberg logo blev introduceret i 1904, da Gamle Carlsberg bestilte den danske arkitekt Thorvald Bindesbøll til at designe en etikette til deres Carlsberg Pilsner. Både etiketten og logoet er stadig i brug i dag, og er blevet så ikoniske, at de modtog en pris af Dansk Design Center.

carlsberg-heritage-the_carlsberg_logo_1440x720.jpg

En rose hver dag...

I sit senere liv udviklede Carl Jacobsen lidt excentriske vaner. Blot for at nævne én af dem, fik han hver morgen sin gartner til at give ham en rød rose, som han havde med sig hele dagen mellem sine tænder. Han mente, at duften fra rosen ville tilføje skønhed til livet.

carlsberg-heritage-a_rose_a_day_1440x720.jpg

Et Carlsberg er bedre end to

I 1906 blev Nye og Gamle Carlsberg officielt genforenet under Carlsbergfondet og Carl blev den første administrerende direktør for Carlsberg Bryggerierne. Han oprettede en pensionskasse og introducerede en otte timers lang arbejdsdag til sine ansatte. Dette var banebrydende inden for arbejdernes rettigheder.

carlsberg-heritage-united_at_least_1440x720.jpg
}